Baden

Wijnen per streek
Druif
Gewürztraminer (1)
Silvaner (1)
grauburgunder (2)
weissburgunder (1)
Smaak
Prijs

Toont alle 2 resultaten

Baden is Duitslands langste wijnstreek en heeft een lengte van 400 kilometer. Het zuidelijke deel van de Baden wijnstreek grenst aan Zwitserland en het westelijke deel ligt deels parallel aan de Franse Elzas, maar dan aan de andere zijde (oost) van de Rijn. De noordelijke punt reikt tot aan Mannheim.

Baden is naast het grootste ook het warmste wijnbouwgebied van Duitsland en daardoor zeer geschikt voor het verbouwen van Spätburgunder. 44% van het wijngaardareaal is aangeplant met deze druif. Lange tijd hebben de wijnboeren geprobeerd de Bourgondische wijnstijl te imiteren, maar inmiddels proberen steeds meer wijnproducenten een eigen wijnstijl uit Baden te creëren. Bijvoorbeeld wijnboeren uit Kaiserstuhl verbouwen Spätburgunders en Grauburgunders op vulkanische bodem. Deze wijnen hebben dan ook een mineraal en vulkanisch karakter.

Vanwege de grote omvang van het wijngebied Baden is er een grote verscheidenheid aan druiven. Andere minder bekende duivensoorten zijn bijvoorbeeld Auxerrois, Schwartzriesling (pinot meunier) en Sylvaner. In het zuiden wordt de druif Müller-Thurgau (Rivaner) verbouwd. Deze druif is een kruising van Riesling x Madleine Royal en gemaakt door Prof. Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau, toen hij destijds werkte bij landbouwuniversiteit in Geisenheim.