Mousserende wijn

Wijnen per streek
Rheinpfaltz (2)
Rheinhessen (1)
Druif
Blauer Portugieser (2)
Regent (2)
Spätburgunder (1)
Smaak
Prijs

Toont alle 3 resultaten

Kom gauw! Ik proef de sterren…. De geroemde uitspraak van de uitvinder van mousserende wijnen: de Monnik Dom Perignon. Het drinken van een fijne mousserende wijn kan je inderdaad vergelijken met ‘sterretjes drinken’. De mousse en de zuren in mousserende wijnen maken het ook tot een perfect aperitief. Een goed glas bubbels wekt dan ook de eetlust op. Er zijn vele soorten bubbels. Natuurlijk is er Champagne, maar je hebt ook Crémant, Cava, Prosecco, Lambrusco, Moscati D’asti,…  en natuurlijk voor heel veel momenten. Een diploma, een verjaardag, een jubileum, als je er even doorheen zit of gewoon om de zomer te vieren! Laat die kurken knallen! We hebben ze allemaal ruim op voorraad zodat er altijd wat koud thuis komt te staan. In ieder geval is het zo : Mousserende wijnen zijn er niet om te bewaren , die moet je opdrinken! Het liefst vandaag! 
 Welke soorten mousserende wijnen zijn er eigenlijk ? 
Mousserende wijn is niet alleen champagne, en als dat zo was, heeft zelfs champagne nogal wat diversiteit in stijl. Dus, om uw favoriete type bubbels te vinden, laten we de verschillende stijlen mousserende wijn opsplitsen op basis van smaak, inclusief suggesties voor wijnen die bij elk profiel passen. 
 De 7 bekendste mousserende wijnsoorten 

Champagne. 
Crémant. 
Cava. 

Prosecco. 
Spumante/Frizzante 
Sekt. 
Methode Cap Classique 

  Hoe ontstaat mousserende wijn?  
Mousserende wijn is (misschien wel) de meest technische wijn ter wereld. Wat het spul zo technisch maakt, is dat het niet slechts één gisting ondergaat (om de alcohol te maken) maar een tweede gisting om bubbels te maken! Gedurende het hele wijnbereidingsproces heeft de wijnmaker veel keuzes te maken die een grote invloed zullen hebben op de manier waarop de uiteindelijke wijn smaakt. Als je het wijnmaken begrijpt op basis van de twee primaire technieken, kun je je droom bubbels vinden. 

Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven zich lang bubbels in het glas vormen. 
Méthode Charmat of méthode cuve close. De tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn. 
Méthode de gazéification, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. Er zullen zich vrij snel geen bubbels meer vormen als de wijn eenmaal in het glas staat. 

Welke soorten stijlen zijn er binnen de 2 types mousserende wijnen?  
Type 1: Reductieve mousserende wijnen 

Mousserende wijn gemaakt met deze stijl komt overeen met smaken met aroma’s van bloemen, verse appel, tropisch fruit, limoen en citroenschil. Wijnen zijn meestal licht en pittig in de mond. De techniek wordt reductieve wijnbereiding genoemd en de ideologie achter deze methode is om zoveel mogelijk van het bloemige en fruitige karakter van de wijn te behouden. Dit betekent dat er minder zuurstof wordt geïntroduceerd tijdens het wijnbereidingsproces – dit is waar de term reductief vandaan komt. 

We onderscheiden hier 3 verschillende stijlen geproduceerd met deze methode: 

Droog, strak mager en mineralig 

Vriendelijk en Fruitig 
Zoet en Toegankelijk 

 Droog, strak en mineralig? Wat wordt daarmee bedoelt?  
Deze wijnen worden gemaakt van matig aromatische druiven zoals Chardonnay en Pinot noir. Ze komen ook meestal uit de wijnregio’s met het koelste klimaat. 

Om droog te zijn, hebben ze de minste hoeveelheid zoetheid toegevoegd tijdens de dosering en worden ze meestal aangeduid als Brut (bekijk alle zoetheidsniveaus van mousserende wijn). Hier zijn enkele wijnen die in deze categorie vallen: 

De meeste NV (niet-vintage) Champagne 

De meeste Cava 

Mousserende wijn zoals  Crémant en Franciacorta Brut en Extra Brut uit Italie 
Vriendelijk en Fruitig? Zijn die anders dan?  
Deze wijnen zijn nog steeds licht van smaak maar hebben meer bloemige en fruitige tonen, typisch van de druiven die in de wijn zijn gemengd. Bijvoorbeeld, de regio Veneto in Italië met hun Prosecco’s. Je zult deze stijl ook vaak vinden in gebieden met een warmer klimaat, zoals Sonoma, Californië. Hier zijn enkele voorbeelden: 

Meest brute en extra droge prosecco (ook bekend als DOC Valdobbiadene) 

Riesling Sekt (uit Duitsland en Oostenrijk) 

De meeste Amerikaanse, Argentijnse en Zuid-Afrikaanse (Cap Classique) mousserende wijnen 
Zoet en Toegankelijk. Voor bij het dessert ?  
Zoete mousserende wijnen worden ofwel gezoet tijdens het doseringsgedeelte van de wijnbereiding of worden gemaakt met aromatische druiven zoals Muscat (ook bekend als Moscato). Als de wijn gezoet is door de dosering, zal deze worden geëtiketteerd met een van de verschillende termen voor zoet: 

Dry (dit is dus de minste droge….) Prosecco 

Demi-Sec en Doux mousserende wijnen & champagnes 

Amabile en Dolce Italiaanse mousserende wijnen 

Brachetto d’Acqui (een Rosé rode mousserende wijn) 

Asti Spumante (gemaakt met Moscato) 

Type 2: De andere stijl Oxydatieve mousserende wijnen 

Mousserende wijnen gemaakt met deze stijl smaken rijk en romig met smaken van toast, brioche, gele appel, honingraat en soms hazelnoot. Deze stijl is gemaakt met een techniek die vaak autolytische of oxidatieve wijnbereiding wordt genoemd. De ideologie achter deze specifieke methode is om de wijn te verbeteren met de kwaliteiten van veroudering.Tijdens het wijnbereidingsproces worden de wijnen vaak gefermenteerd in eikenhouten vaten, wat een subtiele eikensmaak toevoegt, maar wat nog belangrijker is, de eik laat meer zuurstof toe in de wijnbereiding. Dit is waar de term “oxidatief” vandaan komt en het voegt subtiele noten toe aan de wijn. 

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, zijn oxidatieve mousserende wijnen een duurder proces in termen van tijd en middelen, en daarom zijn ze meestal duurder (hoewel er geweldige voordeeltjes kunnen worden gevonden!). Ga op zoek naar mousserende wijnen die lang op hun droesem hebben gerust. Dit draagt bij aan de romigheid. Kijk dan naar de productie van de wijn. Veel van de meest nootachtige mousserende wijnen worden gefermenteerd in eikenhouten vaten. 

Voorbeelden hiervan zijn: 

Vintage Champagne, Reserva en Gran Reserva Cava, Italiaanse “Metodo Classico”, bepaalde types Franciacorta en Cap Classique. allemaal met minimaal 3+ jaar op de droesem.