Oostenrijk

Wijnen per streek
Druif
Smaak
It seems we can't find what you're looking for.

Oostenrijk – een bergachtig, geheel door land omgeven land in Midden-Europa – beleeft een renaissance als wijnproducerende natie.

We kennen allemaal misschien nog wel het wijnschandaal uit 1985 maar gelukkig heeft Oostenrijk zich een weg gebaand door deze  tientallen jaren oude controverse,  en is naar voren gekomen als een rolmodel voor moderne Europese wijn – een leider in kwaliteit en innovatie.

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw werd Oostenrijk geassocieerd met zoete, in massa geproduceerde wijn gemaakt van Gruner Veltliner en Muller-Thurgau. Producenten richten zich nu meer op frisse, droge wijnstijlen, waarvan sommige erg goed verouderen.
Wat was alweer het anti-vries schandaal?
Deze overstap naar drogere wijnen was gedeeltelijk het gevolg van het antivriesschandaal van 1985, waarbij diethyleenglycol (een zoete alcohol soort gebruikt in anti vries vloeistof) bleek te zijn toegevoegd aan sommige in bulk geproduceerde wijnen om de zoetheid en body te verhogen. Het schandaal leidde tot de ineenstorting van de Oostenrijkse wijnindustrie – zowel qua export als qua reputatie – maar !! |Er kwamen strengere wijnwetten en de industrie herstelde zich.
Oostenrijk is er niet alleen voor de ski! Het is warmer dan je denkt!
Logischerwijs is het klimaat iets warmer dan dat van Duitsland en dat zie je terug in de wijnstijlen; Oostenrijk heeft een veel grotere focus op rode wijnen dan zijn koelere noorderbuur.

Zeer weinig mediterrane invloeden komen over de Alpen naar Oostenrijk, waardoor een sterk continentaal klimaat ontstaat, met uitgesproken temperatuurverschuivingen van dag naar nacht en van zomer naar winter. Talrijke gevarieerde mesoklimaten liggen natuurlijk tussen de uitersten, gematigd door grote watermassa’s zoals de rivier de Donau (die door de noordelijke regio’s stroomt) en het meer Neusidl (zie Neusiedlersee).
Niet alleen wit maar ook rode wijn!
Officieel zijn 35 druivensoorten toegestaan ​​voor gebruik in Oostenrijkse kwaliteitswijn, waarvan bijna tweederde witte wijnsoorten zijn. Qua volume is Gruner Veltliner veruit de belangrijkste, gevolgd door Riesling. De beste wijnen van deze twee soorten komen uit de beroemde regio’s Wachau, Kamptal en Kremstal.

Andere variëteiten die belangrijk zijn voor Oostenrijkse wijn zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Welschriesling en Pinot Blanc (hier bekend onder de Duitse naam Weissburgunder). De rode wijnen van Oostenrijk worden voornamelijk gemaakt van Blaufrankisch, Zweigelt, Saint-Laurent en Pinot Noir (Blauburgunder).
Soort van Duitse wijnwetten. maar net even anders.
De Oostenrijkse wijnwetten zijn sterk beïnvloed door die van buurland Duitsland. Het wijnkwaliteitsclassificatiesysteem van het land is gebaseerd op het mostgewicht (suikergehalte) van de druiven, gemeten op de Klosterneuburger Mostwaage-schaal (KMW). Er zijn drie basiskwaliteitsniveaus: Tafelwein, Qualitätswein en Prädikatswein. De terminologie op het etiket is ook vergelijkbaar met die van Duitsland, hoewel de vereiste mostgewichten meestal hoger zijn.
DAC
Oostenrijkse wijnen volgen ook het appellatiesysteem Districtus Austriae Controllatus (DAC), geïntroduceerd in 2003. Op dezelfde manier als de AOC-classificatie in Frankrijk, leggen de DAC-wijnwetten bepaalde beperkingen op met betrekking tot toegestane druivenrassen, alcoholgehalten en rijpingsregimes op eikenhout. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat wijnen met een DAC-titel een authentiek voorbeeld zijn van de klassieke streekstijl. Vanaf 2020 had Oostenrijk zestien DAC-titels.