Pfalz

Wijnen per streek
Druif
Grauburgunder (1)
Pinot Gris (1)
Riesling (1)
Spätburgunder (1)
Weissburgunder (1)
Smaak
Prijs

Toont alle 4 resultaten

Pfalz is een belangrijke wijnproducerende regio in het westen van Duitsland. Gelegen tussen de Rijn/Rijn en het laaggelegen Haardt-gebergte (een natuurlijke voortzetting van de Elzasser Vogezen). Het beslaat een rechthoek van 45 mijl (75 km) lang en 15 mijl (25 km) breed. In het noorden ligt Rheinhessen. Naar het zuiden, de Franse grens en de Elzas.

Zowel kwalitatief als kwantitatief is Pfalz een van de belangrijkste regio’s van Duitsland en een veelbelovende regio voor de toekomst. Een steeds groter deel van Duitslands beste Riesling en Pinot Noir (Spätburgunder) komt uit de wijngaarden van de Pfalz.

Pfalz in cijfers:

Met ongeveer 23.500 hectare  land beplant met wijnstokken, is Pfalz de op één na grootste van de 13 Anbaugebeite-wijnregio’s van Duitsland. Alleen zijn noorderbuur Rheinhessen heeft meer wijnstokken. De wijngaarden van Pfalz produceren zowel witte wijnen (60 procent) als rode (40 procent). De witte wijnen zijn lange tijd het meest succesvol geweest.  Daarbij domineert zolas bijna overal in het Rijnland gebruikelijk de Riesling de lokale wijngaarden en wijnen. In 2013 had de regio 5.600 ha Riesling-wijnstokken. Goed voor ongeveer een kwart van het gehele wijngaardgebied.

Riesling is king

Riesling is zonder meer de meest succesvolle druivensoort van Duitsland, zowel vanuit het oogpunt van kwaliteit als kwantiteit. Hier in Pfalz produceert het wijnen die merkbaar rijker en rijper zijn dan die in de andere topregio’s van de Riesling, Moezel, Rheingau en Nahe. De volgende meest populaire druif, met ongeveer de helft van het aantal wijnstokken, is de Dornfelder, een in 1956 gekruiste rode wijnsoort die in heel Duitsland populair is geworden. Op de voet gevolgd door Müller-Thurgau, Portugieser en Pinot Noir, welke laatste nu de meest populaire rode wijndruif van Duitsland is.

Er zijn veel overeenkomsten op het gebied van wijnbereiding tussen Pfalz en zijn zuid-westelijke buur Elzas. Niet in de laatste plaats omdat beide regio’s ingeklemd liggen tussen de Rijn en de Vogezen. De wijnstijlen die in de twee regio’s, lijken ook erg op elkaar, niet alleen omdat de klimaten vergelijkbaar zijn, maar ook vanwege de gebruikte druivensoorten. De Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Gewürztraminer en Pinot Blanc komen tenslotte in gebieden voor.

Het laaggelegen, dichtbeboste Haardt-gebergte heeft ongeveer dezelfde invloed op de Pfalz als de Vogezen op de Elzas. Hier stijgt het tot 675 meter en is grotendeels verantwoordelijk voor het relatief warme, droge klimaat. Dit maakt de wijnstijlen van Pfalz (met name Riesling) merkbaar geconcentreerder en voller dan die in koelere, nattere streken. Alle topwijngaarden van Pfalz bevinden zich in lange dunne stroken aan de voet van de heuvels.

Stijl

De stijl van de wijnen van Pfalz is de afgelopen decennia merkbaar geëvolueerd. In de jaren negentig steeg het aandeel Sekt dat hier werd gemaakt aanzienlijk als reactie op de stijgende vraag naar mousserende wijnen. De stille witte wijnen uit de regio zijn minder zoet en worden nu meestal echt “trocken” gedronken. De rode wijnen zijn ook geëvolueerd en zijn voller geworden en hebben een hoger alcoholpercentage, aangezien de wereldwijde vraag naar deze stijl is blijven groeien.

Pfalz Pinot Noir is uitgegroeid tot een van de vlaggenschipwijnstijlen van Duitsland en krijgt zowel nationale als internationale aandacht. Zelfs Dornfelder, wiens aanplant in heel Duitsland de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen, bouwt nu een reputatie op als een serieuzere wijn.