Zalto Wijnglazen

Zalto wijnglazen zijn misschien wel de beste wijnglazen die er zijn. Zalto wijnglazen zijn heel licht in gewicht, dun en toch sterk. De fijnheid van het glas zorgt voor de best mogelijke expressie van de aroma’s en smaken van uw wijn. Helaas wordt er op dit moment maar beperkt geleverd, omdat de productie vanwege corona veel lager is dan normaal. Regelmatig krijgen we gelukkig wel wat binnen. Bij de verschillende producten staat de actuele voorraad.
Wijnen per streek
Druif
Smaak
Prijs

Zalto wijnglazen. De Perfectie.

In menig toprestaurant schenken ze de wijnen in Zalto wijnglazen. De wijnglazen worden door de Oostenrijkste producent met de hand gemaakt. Alleen de meest bekwame glasblazers produceren de glazen en hierbij worden alleen de beste grondstoffen gebruikt.

Hoe Zalto het meest begeerde wijnglas ter wereld werd …

De vederlichte bol. Zo fijn dat hij haast oplost in zijn omgeving. Hij wordt door een steel die niet veel breder is dan een lollystokje, omhoog gehouden. Maar Zalto wijnglazen hebben veel meer te bieden dan alleen de schijn. De belangrijke sommeliers beweren dat het de neus en het aroma van een wijn op een manier in tegenstelling tot gelijk welk ander glaswerk in de wereld verbetert. Het zorgt ervoor dat het tot onbetwiste favoriet bij de toprestaurants heeft gemaakt. Sommeliers willen niks anders meer.

Terwijl Zalto wijnglazen pas iets meer dan tien jaar in productie zijn, gaat het kunstenaarschap dat de basis voor het glaswerk heeft gelegd terug tot de jaren 1400. De familie Zalto werkt al zes generaties lang als de toonaangevende glasblazersfamilie in de Neunagelberg in Neder-Oostenrijk, een belangrijke wijnregio.

Pater Denk

In 2003 benaderde Kurt Zalto pater Hans Denk, een plaatselijke priester en een gerenommeerde wijnproever, om mee te werken aan een collectie steelwaren. Het resultaat was een serie nauwkeurig ontworpen wijnglazen, die het begrip van pater Denk voor wijn toepasten op Zalto glaswerk en pure vorm met een superieure functie combineerden.

“Alles aan de productie van een Zalto glas is tot het uiterste gedreven.”

Iedereen die een Zalto glas voor het eerst oppakt, heeft er enige reactie op, ze zijn ultrafijn en vederlicht. Design is echt belangrijk.  de wijnglazen zijn “zeer effectief” in het analyseren van de onderliggende smaken van een wijn.

Het verfijnde vakmanschap achter een Zalto wijnglas is bijna onmogelijk te negeren – en het gaat een heel eind in de richting van het bevorderen van de omstandigheden die bevorderlijk zijn voor een optimale proeverij van een wijn. Terwijl machinaal gemaakte glazen een ronde lip hebben, zijn de glazen van Zalto plat gepolijst, waardoor de barrière tussen mond en wijn in wezen is weggepolijst.

Het glas laat de wijn spreken

“De glazen verdwijnen naar de achtergrond en laten u de wijn onvervalst proeven door het gewicht of het lichaam van wijn”, zegt Zalto merkambassadeur en prijswinnende sommelier Aldo Sohm. Hij zegt dat zijn eerste nippen van het Zalto glaswerk een openbaring was. “Het was als het hebben van eerder ongekende helderheid over een wijn. Ik wilde uit niets anders meer drinken”.

Alles aan de productie van Zalto wijnglazen is tot het uiterste doorgedreven, van de afwerking van de rand tot hoe dun en licht het glas is, en zelfs waar het glas – dat is een stuk van de rand tot aan de onderkant van de steel – aansluit op de basis. Neem een extra stap om op dat moment zoveel mogelijk overtollig materiaal weg te halen, wat resulteert in een glas dat perfect in je hand balanceert.”

Maar ondanks alle lof, maakt een Zalto wijnglas niet per definitie een wijnsmaak beter. Het vergroot alleen maar het karakter van een wijn. Dus hoewel het steelwerk de fijnst mogelijke uitdrukking van een wijn kan leveren kan het net zo goed de gebreken van een wijn laten zien.

Zalto Glaswerk is dus meer dan alleen maar een middel voor consumptie. Het is een precisie-instrument – een instrument dat nog steeds zeer begeerd wordt bij de wijnimporteur, sommelier, restaurateur en wijnliefhebber om zijn esthetiek en effect op wijn.