Wit

Wijnen per streek
Druif
Smaak
Prijs

Witte wijn

Met honderden soorten witte wijndruiven is er net zoveel informatie over witte wijn om over te leren als dat er in alle uithoeken van de wereld witte wijndruiven zijn geplant. Dat gezegd hebbende, zul je waarschijnlijk maar een handvol van deze druiven het vaakst tegenkomen. Hier benoemen we even de meest belangrijke!

 Chardonnay

Veelzijdig en populair, Chardonnay groeit over de hele wereld. Het bereikt zijn mineraalrijke hoogtepunt in Bourgondië, rijpt tot tropische rijkdom in Californië en Australië en gedijt goed op nieuw eiken. Het pikt boterachtige aroma’s op van malolactische gisting en geroosterde of vanillegeuren van veroudering in nieuwe vaten. Op zichzelf herinnert jonge Chardonnay zich het meest waarschijnlijk aan verse groene appels, zowel qua geur als smaak. Afhankelijk van de wijnmaker kan het knapperig en steenachtig, boterachtig en geroosterd worden gemaakt, of briljant fris met smaken van groene appel en citrus.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een witte druif die veel voorkomt in de Loire-vallei in Frankrijk. Het is veelzijdig en kan droge, off-dry, mousserende en zoete dessertwijnen produceren. Ook bekend als Steen in Zuid-Afrika, vertonen wijnen gemaakt van Chenin Blanc typisch bloemige aroma’s, appel- en peerachtige smaken en assertieve zuren.

Gewürztraminer
Deze druif bereikt zijn hoogtepunt in de Elzas, waar hij intens bloemige, aromatische, kruidige wijnen produceert die variëren van kurkdroog tot decadent zoet. In koelere klimaatregio’s zoals Oregon en Noord-Italië (waar het gewoon Traminer wordt genoemd), maakt Gewürztraminer een frisse witte wijn met grapefruitsmaak die zelden eiken ziet en vaak goed samengaat met Aziatische gerechten en gekruid voedsel.

Gruner Veltliner 
Met meer dan een derde van alle aanplant in Oostenrijk is Grüner Veltliner verreweg de meest populaire variëteit. De Tsjechische Republiek, Slowakije en zelfs de VS herbergen een kleine hoeveelheid Grüner Veltliner-aanplant, maar het is het meest expressief wanneer het wordt gekweekt en gevinifieerd in zijn geboorteland Oostenrijk. Het brede scala aan smaken en stijlen die een goed gemaakte Grüner Veltliner kan weergeven, draagt ​​alleen maar bij aan zijn mystiek en charisma. Jonge  versies van deze wijn tonen smaken van groene druiven en appel, samen met tonen van perzik, citrus en mineralen. Opties van het hoogste niveau komen van wijngaarden met een lagere opbrengst en mogen rijpen in eikenhouten vaten.

Muscat
Er zijn over de hele wereld veel variëteiten van Muscat, maar ze worden allemaal gekenmerkt door een doordringend aroma van sinaasappels. Wanneer ze droog worden gefermenteerd, geven de fruitgedreven geuren en smaken van Muscat over het algemeen een vleugje zoetheid. Er kunnen uitstekende lichte mousserende wijnen van worden gemaakt, vooral de Moscato d’Asti in Noord-Italië, of rijke dessertwijnen zoals Muscat Beaumes de Venise. De versterkte Muscats van Australië brengen de druif naar zijn meest weelderige en dichte uitersten.

Pinot Blanc
Net als Chardonnay, maar lichter en eleganter, heeft Pinot Blanc nooit het cachet of de reputatie van zijn grote broer Pinot Grigio gekregen. Maar in de Elzas, Noordoost-Italië, Oregon en delen van Californië worden wel hele mooie versies gemaakt, variërend van licht kruidig ​​tot pittig tot citrusachtig. Pinot Blanc is het lekkerst in roestvrij staal.

Pinot Gris/Grigio
Pinot Grigio maakt lichte, pittige, voedselvriendelijke witte wijnen die het gehemelte niet verpesten  met veel eikenhout en alcohol. De meest populaire varianten komen uit de Tre Venezie, maar ook de Elzas en de Pfalz in Duitsland doen het goed met de druif. Zijn alter ego, pinot gris (dezelfde druif, andere naam), is de meest vooraanstaande witte wijn van Oregon geworden, waar het levendige wijnen met peersmaak produceert die een vleugje fruitige zoetheid kunnen bevatten.

Riesling
In smaak varieert Riesling van droog en steenachtig tot bloemig en zoet, net als Chenin Blanc; en de zoetste versies kunnen tientallen jaren oud worden. De grootste Rieslings zijn de Duitse wijnen van de Moezel-Saar-Ruwer, Rheinhessen en Rheingau; vlak achter zijn die van de Elzas. Washington State en Australië kunnen aanspraak maken op het maken van de beste voorbeelden van Riesling buiten Europa, van kurkdroge Rieslings die prachtig samengaan met schaaldieren tot prachtige zoete late-oogst Rieslings en Eisweins.

Roussanne
Roussanne wordt overal in Zuid-Frankrijk aangeplant .Vol en smakend naar limoen en citrus, de pittige zuren maken het een fijne mengpartner voor zijn vriendje Marsanne.

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc doet het goed in zeer diverse delen van de wereld en is een soort kameleondruif die interessante smaken kan leveren over een breed spectrum van rijpheid. De Fumé Blanc-naam, in de jaren 70 door Robert Mondavi bedacht als een verkoopgimmick, wordt nog steeds veel gebruikt en geeft vaak aan dat de wijn op vat is gefermenteerd. In Sancerre en Pouilly-Fumé in de Loire-vallei heeft het een kruidige, grasachtige scherpte, die wordt gecombineerd met de verkwikkende zuren en de steenachtige mineraliteit van de bodem. Het is de standaard witte wijn van Nieuw-Zeeland geworden, waar de intensiteit van de groene citrus- en passiefruit aroma’s de boventoon voeren.  De late oogst Sauvignon Blanc, vaak vermengd met Sémillon, maakt enkele van de grootste zoete wijnen ter wereld, met name Sauternes.

Semillon
Net als Sauvignon Blanc, zijn partner die vaak wordt gemengd, kan Sémillon een fijne, kurkdroge witte wijn maken, bekend om zijn textuur en zacht-grasachtige aroma’s, of hij kan laat geoogst worden, verschrompeld met botrytis en omgezet in enkele van ‘s werelds beste dessertwijnen.

Viognier
Viognier is intens aromatisch en wanneer perfect gerijpt, ruikt het naar abrikozen, perziken en citrusschil. Het is een moeilijke wijn om te maken, omdat hij behoorlijk bitter en sober kan zijn als hij niet helemaal rijp is, en slap en heet kan worden als hij overrijp is. De mooiste komt uit Condrieu , Noord -Rhône. Viognier wordt ook geblend met Syrah, wat prachtige hoge tonen van citrus en bloem toevoegt aan de afgewerkte rode wijn.

Op zoek naar witte wijn? We hebben een groot assortiment witte wijnen uit alle windstreken op voorraad. Bestel jouw favoriete witte wijn en wij bezorgen je bestelling snel bij je thuis!