Wijnen uit Pfalz

Eymann Riesling

Streek: Pfalz Jaargang: 2018 Druiven: Riesling

Eymann heeft met deze Riesling een geweldige verfijnde witte wijn gemaakt. Mooie smaken van citrus, appel,… Lees meer
 8,75

Hensel Aufwind Grauer Burgunder

Streek: Pfalz Jaargang: 2019 Druiven: grauburgunder

Fantastische complexe en kruidige witte wijn De Hensel Aufwind Grauer Burgunder is een klassieke ‘pinot… Lees meer
 12,15

Hensel Spätburgunder

Streek: Pfalz Jaargang: 2016, 2017 Druiven: Spätburgunder

Uit de Pfalz komen meerdere goede Spätburgunders. Dat heeft te maken met het wat warmere… Lees meer
 13,50

Pflalz ligt ten zuiden van Worms en loopt tot aan de Franse grens met de Pfälzer Wald hellingen tot in de Rijnvlakte. Men heeft er veel zonnedagen en een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C. Het is het op 1 na grootste Duitse wijngebied.

In deze regio vindt het grootste wijnfeest ter wereld plaats in Bad Dürkheim, maar is ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse, te vinden. Deze route loopt over 85 km en verbindt 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De bodem bestaat er uit bontzandsteen, kalkhoudende leem- en kleibodem, mergel en keuper met muschelkakl; geïsoleerd graniet, porfier en kleileisteen.

Er wordt 23300 ha beplant, ongeveer 1/4 van het Duitse wijngebied, en is onderverdeeld in 2 Bereiche (Mittelhaardt – Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met Riesling voorop. De koningin van de witte wijnen is de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 ha wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat (kruising Silvaner & Weissburgunder) tot het veelzijdige witte wijn aanbod van de Pfalz.

Rode wijnen nemen zo’n 40% van de opbrenst voor hun rekening en is daarmee het grootste gebied voor rode wijnen in Duitsland. Er is frisse Weissherbst (wijn van 1 rode druivensoort). Hét grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt ook voor Regent. Enkele bekende plaatsen zijn Bad Dürkheim, Neustadt en Landau.