Wijnen van de druif Grauburgunder

Kolonne Null Cuvée Blanc Sparkling

Jaargang: N.V. Druiven: Gewürztraminer, Silvaner, grauburgunder, weissburgunder

Het perfecte Alcoholvrije aperitief. Absoluut heerlijke mousserende wijn van Duitse bodem met 0.0 % !… Lees meer
 14,95

Weingut Seeger Grauer Burgunder

Streek: Baden Jaargang: 2019 Druiven: grauburgunder

Weingut Seeger Grauer Burgunder Grauer Burgunder van Weingut Seeger is een klassieke grauburgunder met harmonische… Lees meer
 15,10

Hensel Aufwind Grauer Burgunder

Streek: Pfalz Jaargang: 2019, 2020 Druiven: grauburgunder

Fantastische complexe en kruidige witte wijn De Hensel Aufwind Grauer Burgunder is een klassieke ‘pinot… Lees meer
 12,15

Grauburgunder (Pinot Gris) komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en vermoedelijk in de 14e eeuw belandt in Duitsland. De benaming Ruländer komt van de koopman Johann Ruland, die in 1711 in een tuin in het stadje Speyer een hem onbekende Burgunderdruif vond en die vermeerderde. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. Afhankelijk van de regio gaven ze er verschillende namen aan. Overgebleven zijn Ruländer, de naam waaronder hij als ras geklasseerd is, terwijl Grauer Burgunder en Grauburgunder voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen zijn.

Afhankelijk van de vinificatie en de kwaliteit is de kleur bleek- of goudgeel, dan wel barnsteenkleurig. Aroma’s die typisch zijn aan Grauburgunder zijn die van groene noten, amandelen, boter en fruit als peer, zuidvruchten, rozijnen, ananas en citrusvruchten. Daarnaast kunnen ook plantaardige tonen optreden van groene bonen of paprika.

Een jonge, lichte droge tot halfdroge Grauburgunder is goed geschikt als zomerwijn. Droge varianten zijn goede combinaties met zeebanket, pasta, lam, vederwild en jong wild. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen passen juist weer goed bij vette schimmelkazen en desserts met honig, amandelen of marsepein.

Grauburgunder